Pomodoro technika

Pomodoro techniku jsem již zmínila v článku „5 kroků pro lepší produktivitu“. Je jedním z mých nejoblíbenějších způsobů, které využívám při studiu. Tato technika se samozřejmě nemusí používat jenom k učení, ale dá se využít i při spoustě jiných aktivit, které vyžadují, abychom se soustředili pouze na ně.

Tuto techniku vyvinul Francesco Cirillo, který ji pojmenoval podle italského „pomodoro“, což je v překladu „rajče“. Technika spočívá v tom, že čas může být rozdělen do několika kratších intervalů (pomodor), která se od sebe oddělují přestávkami. Takže jediné, co potřebujete, abyste tuto techniku mohli použít, je časovač. Ať už jde o časovač na počítači, mobilu nebo kdekoliv jinde. Na internetu se dokonce dají najít i videa, která obsahují právě tento časovač (nejčastěji jde o 25 minutová pomodora oddělená pětiminutovými přestávkami). Existují také různé mobilní a prohlížečové aplikace.

A jak tedy máme postupovat?

1. Vyberte si úkol, na který se chcete zaměřit.

2. Nastavte si svůj časovač na 25 minut.

3. Pracujte, dokud časovač nedosáhne nulové hodnoty. (Je dobré vyhnout se neustálému kontrolování časovače, jelikož to odvádí vaši pozornost a zdržuje vás to od práce).

4. Když čas vyprší, je čas na pětiminutovou přestávku. Během této přestávky vstaňte, není dobré ji čerpat na stejném místě, kde pracujete.

5. Když tento cyklus zopakujete čtyřikrát, udělejte si delší přestávku (obvykle 20 minut).

Pokud vás při práci ruší nějaká myšlenka nebo se vám vybaví něco důležitého, co ještě musíte udělat, zapište si to a vraťte se k práci.

Soustřeďte se. Každé pomodoro využijte naplno, nepište si s přáteli, neprojíždějte facebook ani jiná sociální média. (Režim „letadlo“ v mobilu je v tomto případě velice užitečný.)

Ačkoliv doporučená délka pomodora je 25 minut a přestávky potom 5 minut, tento systém nemusí vyhovovat všem. Najděte si ten, který vyhovuje vám.

Pokud vás něco nebo někdo při vašem pomodoru vyruší, buďto se využívá strategie „informovat – sjednat jiný čas – naplánovat – zavolat zpět“ nebo musí být pomodoro ukončeno.